Supistukset

Miten saadaan kehon omat supistukset voimistettua, ettei tarvitsisi oksitosiinitippaa?

Synnytys usein etenee aaltoillen. Kohdunsuun avautuminen, vauvan laskeutuminen ja asettuminen synnytyskanavaan sekä äidin ja vauvan emotionaalinen ja fyysinen valmius muutokseen – kaikki kertovat synnytyksen etenemisestä. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, joissa toivottaan enemmän ja / tai tehokkaampia supistuksia. Tässä kirjoituksessa esittelen keinoja kohdun supistustoiminnan tukemiseksi.

Sisällysluettelo:

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että sujuvamman synnytyksen eteen työtä on tehtävä jo raskausaikana. Hyödyllistä on ymmärtää syitä, miksi kohdun supistustoiminta on juuri sellainen kuin siinä hetkessä se on. Esimerkiksi aktiivista avautumisvaihetta voi seurata supistuksista hiljaisempi ”lepovaihe” (tunnettu myös rest and be thankful -vaiheena) tai kenties kyseessä on synnytyksen käynnistyminen, jolloin supistukset vielä hakevat rytmiään. Myös vauvan asennolla ja korkeudella lantiossa on merkitystä.

Onko vauvalla lupa syntyä?

Synnytys on intensiivinen ja vaativa matka kohti vanhemmuutta, sisaruutta, muutosta, johon luonnollisesti kuuluu monenlaisia tunteita kuten pelkoa, epävarmuutta, kasvamista, epäilyä, huolta, vastustamista, halua kontrolloida ja pitää kiinni, vaatimusta päästä irti, vihaa, syylisyyttä, häpeää. Tunteiden tiedostaminen, salliminen, hyväksyminen, sanoittaminen ja käsitteleminen voivat vapauttaa lukoista ja mahdollistaa synnytyksen etenemistä, syntymistä uuteen. Uudelleen synnyttäjien kohdalla monesti nousevat huolet tulevan vauvan isoimmista sisaruksista, heidän itsenäistymisestä, käytännön asioista sekä omasta riittävyydestä isomman perheen äitinä.

Nämä asiat voidaan käydä läpi raskausaikana mm keskustelemalla kumppanin ja läheisten kanssa, neuvolan ja synnytyspelkopoliklinikan henkilökunnan kanssa; käsittelemällä tunnevyöhyketerapissa, kirjoittamalla ja tekemällä synnytystaidetta.

Lisää tilaa lantiossa

Vauva tarvitsee mahdollisimman laajan ja symmetrisen tilan kohdussa ja lantiossa päästääkseen optimaaliseen asentoon ennen synnytystä ja sen aikana. Esimerkiksi lihasten kireydet ja kiristävät kannatinsiteet vaikuttavat lantion tilavuuteen, jota kuitenkin voidaan lisätä tietyin asennoin, liikkein ja hoidoin.

Raskausaikana on syyttä vaalia etunoja-asentoja, tutustua Spinning babies -liikkeisiin, harrastaa säännöllistä kävelyä, ovikahvakyykkyjä, porraskävelyä sivuttain. Kehoa voi tasapainottaa Rebozo-liinaa käyttäen. Suosittelen myös osteopatiaa, vyöhyketerapiaa, äitiysfysioterapiaa tai muuta sinulle sopivaa hoitoa.

Synnytyksessä on hyvä vaihtaa asentoja, suosia pystyasentoja, kävellä portaita, nostaa vuorotellen jalkoja, liikuttaa lantiota eri suuntiin, tehdä kyykkyjä esimerkiksi sänkyyn tukeutuen.
Pystyasennossa painovoima on sinun ja vauvan puolellasi. Silloin on tärkeää, että polvet ovat matalammalla kuin takamus ja esimerkiksi konttausasennossa hartiat ovat korkeammalla kuin lantio.

Palloa vasten

Supistukset tulkoon

Nännien stimulointi voi johtaa mielihyvän kokemukseenm ja lisäämällä oksitosiinihormonin eritystä kehossa viedä synnytystä eteenpäin. Hellävaraisin hitain pyörivin liikkein nännejä voi stimuloida synnyttäjä itse tai kumppaninsa. Nännien stimulointi ikään kuin ”herättää” rinnat myös käynnistämään maidon tuotantoa ja siten valmistaa imetykseen. Myös suuteleminen, hyväily ja varma kevyt kosketus iholla tehostavat oksitosiinituotantoa.

”Shake the apple”, mahan nosto ja liikuttelu Rebozo-huivilla rentouttavat lantionseutua sekä edistävät vauvan laskeutumista synnytyskanavaan. Tanssiminen, varsinkin itämäisten ja latinotanssien liikkeet ovat hyödyllisiä. Lantion pyörittelyä kahdeksikolla voi tehdä seisten, nojaten eteenpäin, kontalleen tai vaikka jumppapallon päällä istuen.

Supistusten vahvistamiseksi voi painaa SP6 -akupistettä sääressä: piste sijaitsee nilkan sisäsyrjää pitkin koholla olevasta luusta neljä äidin sormen leveyttä suoraan ylöspäin.

Rento mieli rennossa kehossa

Stressihormonit estävät oksitosiinin vapautumista aivoista, siksi rentoutuminen edistää synnytystä. Rentoutuneena on helpompi vastaanottaa muuttuvaa tilannetta, säädellä tunteita, uskaltautua tuntemattomaan.

Rentoutumista on tärkeä harjoitella jo raskausaikana opettelemalla itsellesi toimivia rentoutumiskeinoja.

Pikarentoutukseen synnytyksessä voi kokeilla kasvolihasten rentoutumista ”hevoshuulilla pärisyttämällä”, käyttämällä ääntä uloshengityksen yhteydessä, pitämällä suuta hieman auki, huokailemalla kaksi kertaa supistuksen jälkeen ja laskemalla hartiat rentoutuneena alas. Pelkän hapen hengittäminen ilokaasumaskilla joskus auttaa keskittymään hengitykseen.

Jalkakylpy voi olla tehokas konsti kehon ja mielen rentouttamiseen.

Energiaa, luottamusta ja tsemppiä

Supisteleva kohtu kuluttaa paljon energiaa, siksi synnytyksen aikana on tärkeä syödä ja juoda riittävästi. Pohdi jo raskausaikana, mitä eväitä haluat itsellesi ja kumppanillesi mukaan synnytykseen. Jos synnytys kestää, mutta ruokahalu häviää, energiaa saa sokeripitoisista juomista ja pirtelöistä, kookosvedestä, hunajasta, suklaasta.

Sinussa on synnytysvoimaa! Vahvista luottamuksesi siihen jo raskausaikana. Synnytyksessä sitä voi muistaa esimerkiksi voimalauseiden avulla, myös läsnäolevan kumppanin tsemppisanat voivat kantaa pitkälle. Positiivisten voimalauseiden toistaminen ääneen vahvistaa synnyttäjän yhteyttää kehoonsa ja luo lisää motivaatiota uskaltautumaan synnytysmatkalle.

Jokainen supistus tuo vauvani lähemmäksi syliäni.
Vauvani tietää miten ja milloin syntyä.
Luotan sisäiseen viisauteeni.
Olen rauhallinen ja rento.
Vauvani ajoitus on täydellinen.