Title Image

Rentoutuminen synnytyksessä

Rentoutuminen synnytyksessä

Kyky rentoutua synnytystilanteessa on merkityksellinen tekijä synnytyksen etenemisen kannalta sekä sinulle että vauvalle. Rentoutunut mieli ja keho mahdollistavat ihanteellista hormonitoimintaa, esteetöntä ravinnon ja hapen kuljetusta kohtuun ja vauvalle, optimaalista reaktiota stressitekijöihin, helpompaa suhtautumista vastaan tulleisiin muutoksiin ja haasteisiin, parempaa kykyä hallita tunteita ja supistusten tuomia tuntemuksia.

Rentoutumisesta puhutaan paljon. Tarjolla on monenlaista kurssia, ja eri suunnista tulee käskyjä toimia tavalla tai toisella. Rentoudu, päästä irti … nämä sanat ovat yleisiä. Miten ne resonoivat sinussa? Millaisia tunteita ne herättävät sinussa?

Kutsun sinua tarkastelemaan asiaa hieman pintaa syvemmälle ja tutkia taustoja rentoutumisen takana. Tarjoan alla seitsemän askelta tutkimusmatkallesi kohti rentouta ja rennompaa synnytystä.

Voit käyttää askeleet synnytysvalmistautumisen työkaluna. Asioita voit pohtia yksin ja/tai kumppanisi ja synnytystiimisi kanssa.

 

Askeleet kohti rentoutumista

  1. ASKELEET KOHTI RENTOUTUMISTA

    ASKELEET KOHTI RENTOUTUMISTA. Photo by Elizabeth Jamieson on Unsplash

    Kuuntele itseäsi ja suhdettasi rentoutumiseen.

  2. Huomaa, miten kehosi ja mielesi rentoutuu arjen stressaavissa ja vaativissa tilanteissa. Vahvista sinulle jo toimivia keinoja, koska ne luultavasti toimivat myös synnytyksessä.
  3. Tutustu tarvittaessa uusiin rentoutumiskeinoihin.
  4. Opi ja harjoittelee uusia rentoutumistaitoja odotusaikana.
  5. Kerro kumppanille, doulalle ja sinua hoitavalle henkilökunnalle toiveitasi koskien rentoutumista.
  6. Iloitse kehosi viisaudesta ja osaamisesta. Synnytä rentoutuneena ja nauti ensihetkistä vauvasi kanssa.
  7. Hyödynnä rentoutumistaitojasi myös synnytyksen jälkeisessä palautumisessa ja vauva-arjessa.

 

1 ASKEL: Kuuntele itseäsi ja suhdettasi rentoutumiseen

KUUNTELE ITSEÄSI, TUNTEITASI JA TUTKI RENTOUTUMISEEN LIITYVIÄ ASENTEITA

Tarjolla on monta rentoutumiskeinoa, jotka löytyvät netistä, kursseilla, kirjallisuudesta. Mutta taustalla voi olla jokin syy, minkä takia sinun on vaikea päästää irti, antautua, rentoutua.

Seuraavien kysymyksien pohtiminen voi auttaa sinua ymmärtämään taustatekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet sinun kykyysi rentoutua – positiivisesti ja rohkaisevasti tai negatiivisesti ja rajoittavasti.

  • Miten suhtaudut rentoutumiseen ja lepäämiseen? Onko sinulla lupa rentoutua?
  • Oletko voinut ottaa rennommin lapsuusperheessäsi ja nuoruutesi piireissä? Tai onko pitänyt ansaita hyväksyntää suorittamalla ja tekemällä? Miten asia on nykyisessä perheessäsi? Onko sinulla, kumppanillasi, lapsillasi tilaa olla tekemättä mitään?
  • Onko sinulla tarve kontrolloida tapahtuvaa tai onko sinun helppo heittäytyä ja antautua tapahtuvaan? Pystytkö luottamaan sinua hoitavaan henkilökuntaan ja läheisiin? Kannattaako elämäsi juuri nyt?
  • Onko sinulle helppoa pyytää apua saadaksesi aikaa rentoutumiselle?

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Joskus syy nykyhetken tunteisiin ja olotilaan löytyykin nuoruudesta tai varhaislapsuudesta. Asian tiedostaminen ja ymmärtäminen mahdollistaa muutosta nykyhetkessä.
Esimerkiksi, jos 13-vuotiaana sinun on pitänyt ansaita hyväksyntää ja rakkautta suoriutumalla koulu- ja harrastustehtävistä täydellisesti etkä olet saanut kotonakaan levätä ja viettää huoletonta aikaa, nyt 31-vuotiaana sinun voi olla äärimmäisen vaikeaa antautua loppuraskauden tapahtumiin, siirtyä työelämästäsi äitiyslomalle ja kokea riittävyyttä ja onnistumisia (vain) olemalla.

 

2. ASKEL: Huomaa, miten kehosi ja mielesi rentoutuu arjen stressaavissa ja vaativissa tilanteissa

Arkitilanteet töissä ja kotona tarjoavat mahdollisuuksia tiedostaa ja harjoitella rentoutumistaitojasi.

Aikataulujen ja sovittujen suunnitelmien muuttuminen, tiukat deadlinet, toisten asettamat rajoitukset, taaperon yöheräämiset, väsymys, riittämätön ravinnon saanti päivän aikana, äkillisesti lisääntynyt työmäärä, kipukokemukset – kaikki nostavat stressihormonitasoja kehossa, haastavat oloasi tunne-, henkisellä ja fyysisellä tasolla.

Pysähdy aistimaan:

  • Miten kehosi ja mielesi reagoi stressaaviin tilanteisiin (taistelemalla, pakenemalla tai jähmettymällä)?
  • Mikä auttaa sinua sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin ja stressiin?
  • Miten lievität päänsärkyä, lihasjumeja tai vastaavia kiputiloja työpäivän jälkeen? Pohti ympäristöä, läsnäolijoita, mitä teet, kaipaatko tilaa tai seuraa, vai haluatko olla mieluummin yksin?
  • Miten purkaat stressiä ja tunteita?

Mieltä ja kehoa hallitsevia ja rauhoittavia toimintatapoja on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Toiset lähtevät luontoon, toiset taas soittavat äidille, kuuntelevat musiikkia, syövät suklaata tai meditoivat.

Mitä on sinun hyväksi havaittu keinosi rentoutua?

Tutki, kirjoita keinosi ylös, keskustele niistä kumppanisi kanssa. Mitkä niistä voisi toimia synnytyksessä? Mitkä niistä haluaisit vahvista ja harjoitella lisää?
Haluaisitko oppia uusia rentoutumistaitoja?

Keskustelu doulan tai synnytysvalmentajan kanssa voi auttaa sinua löytämään juuri sinun omia, ainutlaatuisia voimavaroja kohti rennompaa synnytystä.

 

3. ASKEL: Tutustu uusiin rentoutumiskeinoihin, mikäli tunnet siihen tarvetta

Tietoa ja vinkkejä synnytyksessä toimivista rentoutumiskeinoista saat synnytysvalmennuksista, äitiysjoogatunneilta, doulalta, synnytyssairaalalta, nettilistoilta, kirjallisuudesta.

Synnytyksessä erityisesti kannattaa kiinnittää huomiotta mm:

  • Lantion alueen rentoutumiseen.
    Lantiota voit rentouttaa esim. synnytystanssiliikkein, istumalla voimistelupallon päällä, käyttämällä Rebozo-liinaa, asentohoidolla, tärinällä, hieromalla alaselkää, painamalla vyöhykepisteitä käsistä, jalkapohjista tai korvista.
  • Kasvojen, suun ja alaleuan rentoutumiseen, koska ne ovat yhteydessä lantioon.
    Suukottelu, synnytyslaulu, ilman haukottelu, silittely, kasvolihasten vapautus ”hevoshuulilla pärisyttämällä”
  • Sellaiseen rentoutumistekniikkaan, joka aina kulkee mukanasi paikasta riippumatta. Se voi olla hengitykseen, ääneen käyttöön, liikkeeseen, mielikuviin pohjautuva tekniikka.

Kun olet käynyt läpi ja mahdollisesti kokeillut erilaisia asioita, voit tehdä valintoja siitä, mihin harjoitukseen lähdet keskittymään enemmän ja mitkä rentoutumistaidot haluat itsessäsi vahvistaa.

Doulapalvelut

4. ASKEL: Vahvista ja opi rentoutumistaitoja: harjoittele odotusaikana!

Harjoitus tekee mestarin. Säännölliset rentoutumisharjoitukset:

– tukevat raskausajan hyvinvointiasi;

– vahvistavat synnytysluottamustasi;

– opettavat kehoa ja mieltä rentoutumaan, joten synnytyksessä keho jo muistaa ja pääsee rentoutuneeseen tilaan nopeammin.

– vahvistat kiintymyssuhdettasi kohdussa kasvavaan vauvaan.

 

! 5min harjoitus päivässä riittää

Harjoituksen voi yhdistää arjen tilanteisiin. Voit vaikka keskittyä hengitykseen tai toistaa itsellesi voimalauseita, kun nukutat isompia lapsia.

 

5. ASKEL: Kerro synnytystiimille – kumppanille, doulalle, kätilöille – miten heidän tulisi tukea sinua rentoutumisessasi

Kerro konkreettisia toiveita, miten haluaisit heidän toimivan sinun tueksi.

Toiveita voit tuoda esille:

  • keskusteluissa äitiyspoliklinikalla ja / tai synnytyspelkopoliklinikalla jo raskausaikana,
  • valmistauttumalla synnytykseen yhdessä kumppanin ja doulan kanssa. Jos mahdollista, tehkää rentoutumisharjoituksia yhdessä.
  • kirjoittamalla toiveita sähköiseen äitiyskorttiin, erikseen tulostettavalle paperille tai valmiiseen synnytystoivelistaan
  • tekemällä synnytysvihkoa, johon keräät myös kuvia, voimalauseita ja muita asioita, jotka muistuttavat sinua rentoutumisesta. Synnytysvihkon voit ottaa mukaan synnytyssairaalaan itseäsi ja synnytystiimisi varten.
  • yleensä synnytykseen liittyvistä toiveista voi keskustella tarkkailuhuoneessa saavuttuasi synnytyssairaalaan. Toiveita on tärkeää tuoda esille myös synnytyksen käynnistämisen yhteydessä. Silloinkin rentoutuminen on äärimmäisen tärkeää!

Kerro:

  • Mitä toivot ja mahdollisia taustatietoja
  • Mitä haluat toisten tekevän
  • Anna palautetta

 

ESIMERKKI:

Tiedostat, että kiputilanteissa helposti pidätät hengitystä ja sitä myötä kehosi jännittyy. Tiedät myös sen, kuinka hyvin kehosi rentoutuu uloshengityksen yhteydessä. Toivot, että supistuksen tullessa kumppani muistuttaisi sinua hengittämisestä. Olet harjoitellut vuorosierainhengitystä joogatunneilla ja koet sen auttavan sinua.

 

Kerro esim. näin: Voisitko muistuttaa minua hengittämisestä silloin, kun supistus alkaa ja pidätän hengitystä. Minä jännitän kasvoja ja ehkä hartioitakin. Tykkäisin, jos silittäisit poskiani tai laittaisit kätesi olkapäälleni … ja voit pyytää vuorosierainhengityksen ohjaamista esim. näyttämällä triangelia edessäsi.

Synnytysaallon jälkeen voit antaa palautetta ja tarkentaa toivettasi.

 

6. ASKEL: Iloitse kehosi viisaudesta ja osaamisesta. Synnytä rentoutuneena ja nauti ensihetkistä vauvasi kanssa

Synnytys on ainutlaatuinen, intensiivinen ja elämää mullistava tapahtuma.
Synnytyksesi on juuri sellainen kuin tällä hetkellä sinä ja vauvasi tarvitsette. Sellainen synnytys, jollaiseen vain te pystytte yhdessä ja erikseen.

Olen sinun puolellasi. Uskon sinuun ja toivon sinun olevan ylpeä omasta kehostasi sekä kehosi ja vauvasi viisaudesta!

Onnea tästä elämäsi rikkaudesta!

Silloin, kun siihen on sopiva hetki, palaa synnytykseen ja pohti, mitä voit oppia siitä ja mitä mahdollisuuksia se sinulle on tarjonnut?

 

7. ASKEL: Hyödynnä rentoutumistaitojasi myös synnytyksen jälkeisessä palautumisessa ja vauva-arjessa

Vauvan syntymän jälkeen kohtu alkaa supistelemaan uudelleen, istukka irtoaa ja syntyy sikiökalvojen kera.

Synnytyksen ”neljännen” vaiheen aikana kätilö ompelee mahdolliset repeämät tai välilihan leikkaushaavan, tarkistaa kohdun supistumisen ja arvioi synnytyksestä aiheutuneen verenhukan määrän.

Kätilö mahdollisesti painaa kohtua voimakkain ottein äidin vatsan päältä edesauttamaan istukan irtoamista ja kohdun supistumista.

Kohtu supistuu synnytyksen jälkeen usein imetyksen yhteydessä vielä muutaman päivän. Jälkisupistusten tarkoitus on mm. puhdistaa kohtua raskauden jäänteistä ja verestä.

Ensimmäiset päivät, viikot, vuodet uuden vauvan kanssa uudessa roolissasi vanhempana voivat olla intensiivisiä ja vaativat kykyä sopeutua, oppia, sietää, rakastaa, luopua, järjestää uudelleen, kestää väsymystä ja paljon muuta.

NÄMÄ hetket voivat tuntua kivuliailta, epämiellyttäviltä ja vaativilta.

RENTOUTUMINEN auttaa monesti myös näissä tilanteissa. SIKSI on äärimmäisen tärkeä, että jo odotusaikana opit myös erilaisia pikarentoutumiskeinoja.

 

Laske vaikka kymmenestä yhteen, hengitä pari kertaa syvään, juo lasillisen vettä, kuuntele lempibiisiäsi …. lähde kävelylle, halaa itseäsi ….

 

Mikä on sinun pikarentoutuskeino?

 

Rohkeutta ja lempeytä tutkimusmatkallesi kohti itsetuntemusta, rennompaa synnytystä ja vanhemmuutta.

Doulana, synnytysvalmentajana ja terapeuttina tarjoan sinulle rakkaudellista läsnäoloani matkasi varrella. Minun kauttani saat:

Ota yhteyttä, niin pohdimme yhdessä sinulle sopivimman tuen ja pavelun!

Anna palauteesi kirjoituksesta: info@sinta.fi